Kosten Website Maken

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. In mijn jaaradministratie staat onder het kopje: kosten website maken: € 65,19. Deze website, waar je dus nu op kijkt, kost mij dus € 65,19 per jaar 😀

domeinnaam hosting kosten website maken

De kosten bestaan normaal gesproken uit de domeinnaam + de kosten voor de hosting. In de afbeelding hieronder kun je de precieze kosten zien (ik had geluk dat mijn domeinnaam het eerste jaar gratis was, normaal kost dit € 2,95 per jaar extra).

kosten website maken overzicht

In dit artikel staan deze kosten verder uitgewerkt en wordt een vergelijking gemaakt tussen zelf een website bouwen én een website laten bouwen.

€ 65,19 Is dus inclusief domeinnaam en hosting. Het bouwen van de website heb ik zelf gedaan. Binnen 2 uur en met een aantal simpele stappen kun je de eerste versie van je website hebben staan 😎

website bouwen proces

Hoe ik deze website stap voor stap heb gebouwd lees je in mijn gratis en direct toegankelijke handleiding:

eigen website maken
(Direct toegankelijke handleiding om zelf een WordPress website te bouwen, inclusief eigen domeinnaam)

Laat daar ook gerust een reactie achter als je ergens niet uitkomt en ik help je graag een handje 🙂


Inhoudsopgave

 1. Kosten voor een website
  1. Website laten bouwen eenmalige kosten
  2. Website zelf bouwen eenmalige kosten
  3. Website laten bouwen / kosten per maand
  4. Website zelf bouwen kosten per maand
 2. Voordelen en Nadelen: Een Website Laten Bouwen
 3. Voordelen en Nadelen: Zelf een WordPress Website Bouwen
 4. De Ontwikkeling van Web Design
 5. Wat doe je als beginner of ZZP’er?
  1. Simpel is beter
  2. Kosten foto’s toevoegen
  3. Kosten voor een logo
 6. Kosten website laten maken
  1. Tegen welke problemen loop je aan bij het maken van een website?
  2. Kosten vs. Opbrengsten vs. Kwaliteit Website
 7. Website ontwikkeling in de toekomst
vergelijking kosten website bouwen
* De kosten voor een website zelf bouwen is inclusief een premium WordPress thema. Als je geen premium thema neemt (zoals op deze website het geval is), scheelt dat nog eens 60.

Hierboven alvast een vergelijking van de kosten voor het zelf bouwen van een website en het laten bouwen van een website.

Dit betreft de eenmalige kosten + de vaste lasten voor het 1e jaar.

Hieronder worden deze bedragen verder toegelicht.

Wat kost het nu eigenlijk om een website te maken? In dit artikel zetten we eigenlijk 2 mogelijkheden tegenover elkaar:

 • Zelf een website bouwen in WordPress (dit is eigenlijk heel makkelijk: hier heb ik een handleiding geschreven over hoe je dit kunt doen). Deze website heb ik ook op deze manier gemaakt. Al met al kost het mij op deze manier (inclusief domeinnaam en hosting) 5 euro per maand om deze professioneel ogende website in de lucht te houden. Binnen een paar uur heb je je eigen website al live;
 • Een website laten bouwen: dit kost al gauw een paar 1000 euro. Daarnaast komen daar nog de vaste lasten van hosting en domeinnaam aan vast. Deze zijn toch minimaal 5 euro per maand; veel website bouwers rekenen hier meer voor. Uiteraard hoef je hier zelf minder aan te doen.

In deze vergelijking gaat het eigenlijk alleen over het bouwen van een kleine website. Tot een grote van een paar 100 pagina’s zeg maar. De meeste starters en ZZP’ers hebben echt geen grotere website nodig. De grootste website die ik zelf heb is de website 50jaarcadeau.nl. Deze website heeft ongeveer 200 pagina’s en draait ook gewoon op WordPress (en het WordPress thema Enfold). Ik heb ook een aantal websites gebouwd voor kleine bedrijfjes: deze hebben eigenlijk nooit meer dan 10 pagina’s.

Zoals je vast wel weet is er ook de mogelijkheid om via websites als bijvoorbeeld wix.com een website te bouwen. Zelf ben ik hier nooit zo’n fan van geweest, vanwege hogere kosten en vaak minder flexibiliteit in het ontwerp van je website. Mocht je na het lezen van dit artikel je nog niet overtuigd zijn van ‘een website laten bouwen’ of ‘zelf een WordPress site maken’ dan is een site als wix.com misschien wel een goede optie voor jou.

Zelf bouw ik al zo’n 10 jaar websites in WordPress. Wanneer je enigszins handig bent is het makkelijk om zelf een website te bouwen, en dit is eigenlijk ook mijn favoriete optie, maar hieronder wil ik wel een eerlijke vergelijking maken. Je kunt dan voor jezelf beslissen of je een website zelf wilt laten bouwen of laat uitbesteden.

1. Kosten voor een website

Zoals gezegd vergelijk ik twee opties voor het maken van een website. De eerste is zelf een website bouwen via WordPress. De andere is een website laten bouwen. Hier alvast een overzicht van de geschatte kosten:

Totaal kosten 1e jaar website laten bouwen:

Eenmalige kosten€ 2750
Vaste kosten per maand * 12€ 732
Totaal 1e jaar€ 3482

Totaal kosten 1e jaar website zelf bouwen:

Eenmalige kosten€ 60
Vaste kosten per maand * 12€ 66
Totaal 1e jaar€ 126

Zoals je ziet is een website laten bouwen een stuk duurder met ook hogere maandlasten. Hieronder leg ik alles wat uitgebreider uit.

1.a Website laten bouwen eenmalige kosten

website laten bouwen eenmalige kosten
Overleg website opmaak€ 200
Website bouwen€ 1500
Terugkoppeling€ 150
Aanpassingen€ 500
SEO€ 400
Totaal€ 2750

In totaal schat ik dat een website laten bouwen dus richting de € 3000 gaat. Aan het bouwen van een website komen namelijk best wat stappen te pas. Natuurlijk is er een eerste overleg, het bouwen van de website zelf en uiteraard een stukje terugkoppeling met de bijbehorende aanpassingen. Dit lijkt natuurlijk best wat geld maar als een website bouwer € 50 per uur rekent tikt het al snel aan.

Als website eigenaar wil je vaak ook nog een stukje SEO inbouwen. SEO betekent Search Engine Optimalisation. Dit houdt in dat je je website zo inricht dat deze hoog in de zoekresultaten van Google komt.

Hou er ook rekening mee dat je voor dit geld nog geen gevulde website hebt. Je krijgt in principe een leeg canvas waaraan nog teksten, foto’s en een logo toegevoegd moeten worden. Dit kun je uiteraard ook laten doen voor een meerprijs.

1.b Website zelf bouwen eenmalige kosten

website zelf bouwen eenmalige kosten
Premium WordPress Thema€ 60
Totaal€ 60

De eenmalige kosten om zelf een website te bouwen zijn een stuk lager. Wanneer je dus een beetje handig bent en wat uurtjes tijd over hebt is een eigen website met eigen domeinnaam snel gemaakt.

WordPress levert gratis thema’s om je website in te richten (zoals op deze website het geval is). Maar voor een euro of 60 extra kun je zelf een professioneel thema bestellen en installeren.

Mijn favoriet is eigenlijk Enfold. Dit thema kun je hier bestellen.

1.c Website laten bouwen / kosten per maand

website laten bouwen kosten maand
Domeinnaam€ 1
Hosting€ 20
Onderhoud€ 20
Aanpassingen€ 20
Totaal per maand€ 61

Ook wanneer je een website voor je laat bouwen heb je maandelijkse kosten. Voor een domeinnaam schat ik zo’n 1 euro per maand.

Daarnaast heb je ook de hostingkosten. Wanneer je zelf een een website bouwt hoeven de hostingkosten echt niet hoger te zijn dan € 5 per maand. Laat je de website door een bedrijf bouwen en laat je dat bedrijf ook de hosting regelen, dan kom je vaak al een stuk duurder uit. Zij willen namelijk ook wat winst maken. Misschien kost de hosting daardoor wel € 20 per maand.

Naast de hosting heb je ook nog het onderhoud aan de website. Deze bestaan voornamelijk uit verschillende updates die af en toe nodig zijn. Dit kun je prima zelf doen, maar als je net even niet weet hoe dit werkt kun je hier zomaar een fors bedrag per maand voor betalen.

Wanneer je zelf een WordPress website hebt kun je deze updates makkelijk zelf doorvoeren. Je kunt in WordPress namelijk instellen dat je een mailtje krijgt wanneer er updates zijn.

Als er bijvoorbeeld updates zijn van je plugins. Dan ga je naar de plugin pagina. Selecteer je de plugins die je wilt bijwerken, en klik je vervolgens op ‘Plugins bijwerken’.

plugins bijwerken

Wanneer WordPress zelf een update heeft werkt dit op dezelfde manier. Vaak is het wel verstandig om even een backup te maken van je WordPress installatie voordat je grote updates doorvoert. Hier staat precies uitgelegd hoe dat moet.

Tot slot kun je betalen voor bepaalde aanpassingen aan je website. Wanneer je bijvoorbeeld een bepaalde optie op je site wilt, zoals een gastenboek bijvoorbeeld, moet dit geïnstalleerd worden. Hier kunnen bedrijven natuurlijk ook kosten voor rekenen.

1.d Website zelf bouwen kosten per maand

website zelf bouwen kosten maand
Domeinnaam€ 0,50
Hosting€ 5
Totaal per maand€ 5,50

Wanneer je zelf een WordPress website bouwt zijn de maandelijkse kosten veel lager. Updates, backups en aanpassingen doe je zelf. Voor de hosting en de domeinnaam betaal je veel minder omdat je deze service direct afneemt van een hostingbedrijf. Voor een domeinnaam betaal je ongeveer € 0,50 per maand en voor de hosting ongeveer € 5.

2. Voordelen en Nadelen: Een Website Laten Bouwen

Hieronder staat een overzicht van de voor- en nadelen van een website laten bouwen. Aan een aantal punten heb je misschien niet eerder gedacht.

Voordelen:

 • Een voordeel is natuurlijk dat je er zelf niet veel tijd in hoeft te steken. Je geeft je wensen door, je betaalt je websitebouwer en na een aantal weken kan je website klaar zijn.
 • Een tweede voordeel is dat je een grotere ontwerp vrijheid hebt. Wanneer je exacte wensen hebt over het ontwerp van je website moet een goede websitebouwer hier wel mee uit de voeten kunnen.

Nadelen:

 • Aan het laten bouwen van een website zitten best grote start-up kosten. Een websitebouwer moet eerst jouw wensen inventariseren, deze omzetten naar een ontwerp en deze ook weer door jou goed laten keuren. Als een websitebouwer 60 of 70 euro per uur vraagt lopen de kosten snel op.
 • Wanneer een websitebouwer klaar is heb je vaak alleen nog maar een lege website. Teksten en foto’s moet je vaak zelf aanleveren. Wanneer je website gebouwd is in WordPress, en je websitebouwer goede kwaliteit heeft geleverd, kun je deze teksten en foto’s makkelijk zelf toevoegen. Als je hier geen zin in hebt kun je dat, tegen een vergoeding, natuurlijk ook laten doen;
 • Naast de start-up kosten zijn er vaak ook periodieke kosten. Wat dacht je van kosten voor het maken van back-ups, het maken van software updates en het up to date houden van de website;
 • Wanneer je een custom website laat maken ben je in principe ook minder flexibel. Afhankelijk van het resultaat dat je websitebouwer heeft geleverd kun je niet makkelijk van thema wisselen. Wanneer WordPress zelf een update heeft matched dit soms niet en moet eerst je thema worden aangepast voordat je een update kunt doorvoeren;
 • In principe ben je afhankelijk van een ander voor het onderhoud aan je website. Als deze persoon zijn prijzen omhoog doet of zijn bedrijf ermee stopt moet je zelf opzoek naar iemand die je verder wilt helpen met je website.

3. Voordelen en Nadelen: Zelf een WordPress Website Bouwen

Voordelen:

 • Het grote voordeel is natuurlijk de lage start-up kosten. Voor €126 euro heb je een premium WordPress thema én blijft je website een jaar in de lucht. Vanaf het 2e jaar hoef je eigenlijk alleen de hosting en de domeinnaam te betalen. Dit kost zo’n €70 euro per jaar;
 • Een ander voordeel is dat je leert hoe je je eigen onderhoud pleegt: het maken van backups en het doorvoeren van updates. In principe heel makkelijk: je maakt eerst een backup en update dan WordPress of een Plugin. Wanneer de update niet slaagt kun je altijd je backup weer terug zetten (met een druk op de knop). Wanneer je een goed thema gebruikt slagen je updates eigenlijk altijd;
 • Je bent dus ook minder afhankelijk van een ander om je website live en up to date te houden;
 • Deze website draait bijvoorbeeld op het thema ‘TwentyTwenty‘, een ander, betaald, thema dat ik vaak gebruik is ‘Enfold‘. Deze thema’s krijgen eens in de zoveel tijd een gratis update. Met een enkele klik wordt je website geüpdate naar de nieuwe versie. Al deze thema’s zijn trouwens ‘responsive‘. Dit betekent dat je de website ook goed kunt lezen op je mobiel of op je tablet.
 • WordPress biedt de mogelijkheid om veel verschillende soorten plugins te installeren. Wil je een gastenboek? Daar is een plugin voor. Of misschien een review pagina, een Google Maps pagina of wil je makkelijk Youtube video’s toevoegen? Geen probleem, hier zijn plugins voor die je met een klik kunt installeren.

Nadelen:

 • Aangezien je waarschijnlijk weinig ervaring hebt in het programmeren van websites heb je wat minder keuze voor de inrichting van je website. Wanneer je een knop op je website hebt op een exacte plek wilt hebben dan wordt dat wat lastig. WordPress en de WordPress thema’s bieden hier standaard echter wel steeds meer mogelijkheden voor. Zelf heb ik dit nooit als een gemis ervaren. Als je wilt kun je alsnog de hulp van een websitebouwer inschakelen als je er niet uitkomt.
 • Aan het zelf ontwikkelen van een website zit natuurlijke wel een leercurve. Maar wanneer je je website eenmaal hebt staan (hoe je dit makkelijk kunt doen staat in onze handleiding) is het eigenlijk allemaal niet zo moeilijk. Wanneer je overweg kunt met bijvoorbeeld PowerPoint of Word dan is WordPress ook echt niet moeilijk. Daarnaast heeft WordPress een grote community en zijn er meer dan 75 miljoen websites gemaakt met WordPress. Wanneer je een probleem hebt zijn er vast duizenden mensen die ooit tegen hetzelfde probleem zijn aangelopen. Op een WordPress forum kun je dus vaak makkelijk een antwoord vinden op je vraag.

4. De Ontwikkeling van Web Design

10 Jaar geleden was het nog vrij lastig om zelf een website te ontwikkelen. Platforms zoals WordPress stonden nog in hun kinderschoenen en het installeren van zo’n platform was nog vrij technisch. Door de jaren heen is het echter steeds makkelijker geworden om zelf een mooie website te maken.

Je kunt het een beetje vergelijken met de ontwikkelingen die besturingssystemen hebben doorgemaakt. Zet een gemiddelde oudere achter een oud DOS systeem met diskettes en ze hebben geen idee wat te doen.

dos systeem platform

Zet dezelfde persoon nu achter een iPad en binnen de kortste keren surfen ze over het internet.

Met websites bouwen is het nu net zo. Op dit moment type ik dus in WordPress deze woorden. Als ik op het knopje “Bijwerken” klik staan deze woorden direct online. Als ik op een andere knopje druk voeg ik een afbeelding in.

En met een andere druk op de knop verschuif ik net zo makkelijk titels, teksten en afbeeldingen. Een video invoegen? Gewoon de link van een Youtube video plakken en de pagina “Bijwerken” en tadaa: je video staat op de website.

Met andere woorden: Als je met een programma als Word overweg kunt, lukt het je ook om een WordPress website te maken.

5. Wat doe je als beginner of ZZP’er?

Lean start-up. Weinig kosten / testen of het werkt. Zoals deze site. Als je mijn handleiding volgt en dezelfde hosting afneemt krijg ik een kleine commissie mee van het hosting bedrijf.

5.a Simpel is beter

Er was een tijd in de ontwikkeling van websites dat hoe meer ‘flashy’ en dynamische content je had hoe toffer je website was. Toen was het natuurlijk leuk om te laten zien hoe geavanceerd je je website wel niet kon maken. Maar dit schoot zijn doel voorbij. Het belangrijkste is namelijk de communicatie van je boodschap. Hoe je dit doet? Een simpele lay-out.

Niet te lange alinea’s.

Af en toe een foto, heldere titels en een duidelijke boodschap. Een beetje zoals deze website.

Mijn doel is om hosting pakketten te verkopen aan mensen die een nieuwe website willen opzetten. Dit doe ik door allereerst een vergelijking te maken van de kosten die bij een website komen kijken en daarna, voor wie interesse heeft, door te verwijzen naar een handleiding om een WordPress website op te zetten. Als er via deze handleiding hosting wordt besteld, krijg ik namelijk een kleine commissie mee.

In ieder geval heb je voor een heldere website in de meeste gevallen dus geen dure website bouwer nodig.

Met het geld dat je daardoor bespaart is het misschien zelfs slimmer om iemand in te huren die goede teksten kan schrijven?

5.b Kosten foto’s toevoegen

Eigen foto’s: wel een goede kwaliteit vaak nodig. Een website genaamd Unsplash. Zelf vind ik dat een website er niet te gelikt uit moet zien, met perfecte mensen en perfecte foto’s. Dit ligt natuurlijk ook een beetje aan het soort website dat je bouwt.

Mijn vader vertelde laatst een verhaal over een kok die een restaurant was begonnen. Deze man had veel geleerd over koken en begon met het verkopen met dure gerechten op grote borden. Dat liep voor geen meter. Later besloot hij over te stappen naar een nieuw concept waarbij de achterliggende gedachte was dat het moest voelen alsof je bij je oma aanschoof om te eten. Met een atmosfeer die daar bij paste en standaard gerechten die daarbij hoorden. Het restaurant had het daarna erg druk.

Daardoor creëer je afstand, voeg een eigen foto toe.

Upwork / Fiverr. Deze services heb ik zelf ook gebruikt. Zelf wat ideeen op papier zetten. Wat voorbeelden er bij pakken. Etc.

Zelf ben ik wel handig met Photoshop en Illustrator, dus ik heb net even dit logo in elkaar geknutseld voor deze website. Niet perfect of zo, maar prima om mee te starten. Zoals je ziet heb ik dezelfde kleuren aangehouden als deze website.

logo kosten website maken

6. Kosten website laten maken

Wat zit er vaak bij de kosten inbegrepen als een website laat maken?

 • Een Content Management Systeem (vaak is dit WordPress);
 • Google Analytics statistieken (dit kun je overigens ook makkelijk zelf toevoegen door middel van een plugin);
 • Verschillende overleg momenten en terugkoppeling.

Wat moet je dan vaak nog zelf doen?

Je moet vaak zelf nog inhoud geven aan de website. Tenzij je hier specifiek voor betaald hebt. Dit betekend bijvoorbeeld dat je een logo moet toevoegen, afbeeldingen moet maken en teksten voor de website moet schrijven.

Wat zijn mogelijke extra kosten?

 • Onderhoud en updates. Als je een website hebt laten bouwen zijn veiligheidsupdates en dergelijke vaak niet vanzelfsprekend inbegrepen.
 • Hostingkosten. Voor een simpele website tot zeg maar 200 pagina’s en minder dan 50.000 bezoekers per maand, hoeven de hostingkosten niet veel meer te kosten dan een tientje per maand. Wanneer deze kosten voor jou veel hoger zijn vraag dan eens waaruit deze kosten bestaan aan jouw websitebouwer.

6.a Tegen welke problemen loop je aan bij het maken van een website?

Wanneer je een website hebt kun je weleens tegen wat verborgen kosten aan lopen. Hier een paar voorbeelden:

 • Het gebruiken van een mail programma. Je kunt de gratis versie gebruiken, maar het instellen daarvan is wel wat lastig. De makkelijkste manier is het gebruik van Google Gsuite om een e-mailadres als info@kostenwebsitemaken.nl te maken. Deze service kost zo’n 5 euro per maand.
 • Website bouwers die fors extra regelen voor opties zoals het hebben van een contactformulier op je website.
 • Updates die niet goed werken: dit is vaker het geval bij custom gemaakte WordPress thema’s.
 • Het onderhoud van een website. Soms gaat een websitebouwer failliet of heeft hij geen zin meer om websites te onderhouden.

6.b Kosten vs. Opbrengsten vs. Kwaliteit Website

Dit geldt niet voor webshops maar voor standaard simpele sites. Als we naar de kosten kijken moeten we uiteraard ook kijken naar de opbrengsten. Deze zijn moeilijk te berekenen maar in essentie is een website een plek waar je jouw boodschap op een makkelijke manier kunt communiceren met de rest van de wereld (of Nederland).

De relatie tussen deze 3 dingen is nooit echt duidelijk. Trekt een fancy website bezoekers aan of stoot dat juist bezoekers af? Maakt een mooie website met allerlei effecten een website langzamer, heeft dit een positief effect op je Search Engine Optimalisation (zeg maar je positie in Google)? Betekent meer bezoekers naar je website ook per definite meer omzet?

Ik heb een tijdje kleding verkocht via Facebook. Dit deed ik door middel van Facebook advertenties. Het kwam regelmatig voor dat ik veel reacties en likes kreeg op een advertentie maar dat niemand het product bestelde. Veel advertentie uitgaven maar geen verkopen; een slechte deal dus.

Veel ondernemers en ZZP-ers lijken te geloven dat als hun website maar perfect is, de inkomsten vanzelf zullen volgen. Ze besteden duizenden euro’s aan een website en vervolgens gebeurd er niks.

Zelf geef ik de voorkeur aan een veel makkelijkere benadering: maak je boodschap helder.

Hoe je dat doet? Onderdeel daarvan is in ieder geval om geen onnodige elementen op je website te plaatsen. Wat betekent dat een simpele website meer dan genoeg is. Dit heeft als bijkomen voordeel dat je zo’n website ook prima zelf kunt maken (zoals beschreven in deze handleiding).

7. Website ontwikkeling in de toekomst

Website ontwikkeling wordt steed makkelijker.

Tot vorig jaar, in WordPress, wanneer je een tekst schreef, had alle tekst zeg maar een vaste volgorde. Wanneer je die volgorde wou veranderen moest je stukken tekst gaan kopiëren en plakken. Dit zorgde er soms voor dat de HTML-opmaak van de site er niet zo netjes meer uitzag.

Sinds de Gutenberg WordPress update is het nu mogelijk in om blokken tekst, afbeeldingen en foto’s met een druk op de knop naar boven of onderen te verplaatsen in je indeling. Dit is echt een superhandige functie.

Ik vermoed dat in de toekomst nog verder wordt uitgebreid zodat je nog makkelijke de opmaak van een website kunt wijzigen. Zullen website developers overbodig worden? Voor simpele en kleine websites denk ik het wel. Voor websites met specifieke eisen zullen ze wel altijd nodig blijven.

Wat ook in opkomst is zijn websites zoals Wix en Shopify. Hier neem je eigenlijk een maandabonnement af om je website weer te kunnen geven. Nadeel is vaak dat deze services vrij duur zijn en dat wanneer je toegang wilt tot bepaalde functies extra moet bijbetalen.

Zelf heb ik een aantal jaar Shopify gebruikt voor de website customskyjewelry.com (deze is nu offline vanwege te weinig sales). Voor de hosting van de website en 1 app die reviews mooi weergaf betaalde ik in totaal bijna $ 40 per maand. Best prijzig dus.

Een website maken wordt dus makkelijker en zal in de toekomst meer als een SAAS worden aangeboden (Software as a Service), waar je maandelijks een bedrag betaalt om van deze diensten gebruik te maken.

eigen website maken
(Direct toegankelijke handleiding om zelf een WordPress website te bouwen, inclusief eigen domeinnaam)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *